Eti Bakır Mazıdağı Tesisi’nde planlı revizyon duruşu başarıyla tamamlandı
Cengiz Holding’in grup şirketlerinden Eti Bakır, Mardin Mazıdağı’ndaki Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi’nde, 2025 yılı Haziran-Temmuz döneminde gerçekleştirilen planlı revizyon duruşunu başarıyla tamamladı
Enerji
4.09.2025 11:07
4.09.2025 11:09
ELECTRICITY
Eti Bakır Mazıdağı Tesisi’nde    planlı revizyon duruşu başarıyla tamamlandı

Revizyon süresince üretim hatlarında yapılan bakım, modernizasyon ve otomasyon yatırımlarıyla tesisin güvenli, verimli ve sürdürülebilir üretim kapasitesi güçlendirildi. Çalışmalar boyunca çevresel sorumluluk ve iş güvenliği ilkeleri öncelikli olarak uygulandı. Tesis bölgesel kalkınmaya ve Türkiye ekonomisine sağladığı katkılara kesintisiz olarak devam etmeyi hedefliyor. 

 

Cengiz Holding’in grup şirketi ve Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan Eti Bakır’ın Mardin Mazıdağı’ndaki Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi, yaklaşık bir aylık planlı revizyon duruşunu başarıyla tamamladı. Duruş süresince tesisin tüm kritik üretim birimlerinde bakım, onarım ve modernizasyon çalışmaları gerçekleştirildi; böylece üretim güvenliği ve sürdürülebilirlik güçlendirildi. Revizyon sürecinde, iç teknik ekibin yanı sıra 600 kişilik dış destek kadrosu görev aldı. İş sağlığı ve güvenliği ile çevresel sürdürülebilirlik ilkeleri titizlikle uygulanırken, çalışmalar planlanan takvime uygun şekilde tamamlandı. 

 

ÜRETİM SÜREKLİLİĞİ İÇİN KRİTİK REVİZYONLAR TAMAMLANDI 

Planlı duruş kapsamında tesislerin farklı ünitelerinde kapsamlı bakım, yenileme ve modernizasyon çalışmaları gerçekleştirildi. Sülfürik Asit Tesisi’nde roaster ünitelerinde yapısal değişiklikler, elektrostatik filtrelerde revizyonlar ve SO₂ eşanjörlerinde yenilemeler tamamlandı. Fosforik Asit Tesisi’nde ise FRP kaplamalar ve tuğla kaplama artırımları gerçekleştirildi; ayrıca sonsuz bant sistemine geçiş sağlanarak kapasite artışı gerçekleştirildi. Metal Geri Kazanım Tesisi’nde merkezi kontrol sisteminde (DCS) yükseltme yapılırken redundant sistem uygulaması devreye alındı. DCS ve DAP Tesisleri’nde yüksek basınçlı kompresörler ile tambur sistemlerinde kritik bakım ve yenilemeler gerçekleştirildi. Enerji Tesisi’nde ise türbin, alternatör ve fan sistemlerinde modernizasyon çalışmaları başarıyla tamamlandı. Bu çalışmalar sayesinde tesisin verimliliği artırılırdı, plansız duruş riskleri en aza indirildi ve üretim güvenliği güçlendirildi. 

‘TESİSİMİZ DAHA GÜÇLÜ BİR ALTYAPIYLA YENİDEN DEVREDE’  

Eti Bakır Mazıdağı Tesisi İşletme Müdürü Bekir Kan yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “Yaklaşık bir aylık planlı revizyon duruşunu, öngördüğümüz takvim doğrultusunda tamamladık. Kritik ünitelerimizde hayata geçirdiğimiz bakım ve modernizasyon çalışmaları sayesinde tesisimizin üretim güvenliği, verimliliği ve sürdürülebilirliği daha da güçlendi. Duruş sürecinde gösterilen yüksek koordinasyon ve iş birliği ile tesisimizi daha güçlü bir altyapıyla yeniden devreye aldık.” 

PLANLI DURUŞ GELECEĞE YATIRIMA DÖNÜŞTÜ  

Planlı revizyon duruşu süresince yaklaşık 3.000 iş emri açılarak, farklı ünitelerde çok yönlü bakım ve kontrol faaliyetleri gerçekleştirildi. Böylece tesis, uzun vadeli güvenlik ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda daha dayanıklı, çevresel açıdan daha sorumlu ve kesintisiz üretim yapabilecek bir kapasiteye ulaştı. 

 

  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Enerji
ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNDE ARTIK HEDEFLER DEĞİL, UYGULAMA KAPASİTESİ BELİRLEYİCİ
Enerji
TÜRKİYE ENERJİ DEPOLAMA HARİTASI GELİYOR
Enerji
CK Enerji Çamlıbel Elektrik’ten sektörde bir ilk: Tarımın Enerjisi Raporu
Enerji
RÜZGAR ENERJİSİNDE YERLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ
Enerji
Konutlarda Elektrik Tüketiminde Yeni Dönem Başlıyor
Enerji
Türkiye’nin Elektrik Dağıtımında Yeni Dönem: Enerji Dönüşümü, Dağıtım Şirketlerine Yeni Roller Getiriyor
Enerji
Borusan EnBW Enerji, Sivas’ta 80 MW Pelit RES’i tam kapasite devreye alarak kurulu gücünü 935’a çıkardı
Enerji
Hager Türkiye, yapay zeka destekli enerji yönetimiyle dijital dönüşüme yön veriyor
Enerji
Nu Teknoloji’den şehir yaşamına akıllı ve sürdürülebilir dokunuş: Güneş Enerjili Akıllı Şehir Bankı
Enerji
Malatya’ya 9,5 milyon dolarlık güneş enerjisi yatırımı
Enerji
Beta Enerji’den Türkiye’de Bir İlk: Yapay Zekâ Çalışan BetaX İşe Başladı
Enerji
Gülermak Renewables’tan İskoçya’da 3,5 milyon Sterlin’lik enerji yatırımı
Enerji
Enerjisa Enerji, 2025 Kurumsal Enerji Buluşmaları’nı Diyarbakır’da tamamladı
Enerji
TARİHİ MİRAS GELECEĞİN ENERJİSİYLE BULUŞTU: HÜRREM SULTAN HAMAMI, TÜRKİYE’NİN İLK YEŞİL ENERJİ SERTİFİKALI HAMAMI OLDU
Enerji
Uludağ Elektrik’ten Doğa Dostu Çözüm
Enerji
Enerji Altyapısında Yeni Dönem: Artan Talebe Güçlü Yanıt
Enerji
Afetlerde acil ve zorunlu enerji ihtiyacını sağlamanın yolu mobil trafo merkezlerinden geçiyor
Enerji
Türkiye'nin İlk Bakanlık Kabulü Yapılan Batarya Depolama Tesisi Bandırma Enerji Üssünde Devreye Alındı
Enerji
YEO Teknoloji, 100 milyon dolarlık GES için Astronergy ile anlaştı
Enerji
Enerjisa Üretim, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kampüsü’nde hayata geçirdiği çatı GES kurulumu projesi ile üniversitenin elektrik tüketiminin sürdürülebilr kaynaklardan karşılanmasına destek oluyor
Enerji
Fiba Yenilenebilir Enerji, hibrit santral yatırımlarıyla 2025 sonuna kadar kurulu gücünü 750 MW’a çıkarıyor