Akenerji’nin altı aylık FAVÖK’ü 592 milyon TL oldu
Akenerji elektrik piyasasında uzun süredir devam eden fiyat baskısına rağmen istikrarlı nakit akışı sağlayarak yılın ilk yarısında 592 milyon TL FAVÖK yarattı.
Enerji
15.08.2025 16:58
15.08.2025 17:18
admin
Akenerji’nin altı aylık FAVÖK’ü 592 milyon TL oldu

Türkiye’nin köklü sanayi gruplarından Akkök Holding ve Çek enerji şirketi ČEZ’in eşit katılımlı stratejik ortaklığı Akenerji, elektrik piyasasında fiyat baskısının devam ettiği ilk altı ayda, santrallerini maksimum verimlilikte işletip maliyet optimizasyonu yaparak nakit yaratma gücünü muhafaza etti ve 9.6 milyar TL satış geliri, 592 milyon TL FAVÖK açıkladı. Yılın ilk yarısında şirketin net zararı ise 537 milyon TL oldu.    

“Zorlu piyasa koşullarına rağmen FAVÖK yaratmaya devam ediyoruz” 

Akenerji CFO’su Özge Özen Aksoy, “Elektrik piyasasında uzun süredir devam eden fiyat baskısı, kâr marjlarını daraltıyor. Bununla beraber geçtiğimiz yıla kıyasla daha kurak bir kış ve ilkbahar yaşadık. Bu da hidroelektrik santrallerinin üretimini sınırladı. Enerji sektöründeki tüm şirketleri etkileyen bu zorlu koşullara rağmen kaynak bakımından çeşitlendirilmiş üretim portföyümüzü optimum verimlilikte kullanarak nakit akışımızı ve finansal sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıyan FAVÖK’ümüzü istikrarlı bir seviyede tutmaya devam ediyoruz” dedi.      

“İlk altı ayda üretimimizi %9,5 artırdık” 

Akenerji Genel Müdürü Hakan Yıldırım ise elektrik piyasasındaki tavan fiyat uygulamasının kârlılk üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekerek, “Geçtiğimiz Nisan ayı itibarıyla doğal gaz tarifelerine yapılan %25 oranındaki zamma karşın, tavan fiyatın yalnızca %13,3 artırılarak 3.400 TL/MWh seviyesine getirilmesi doğal gaz santrallerinin kârlılığı üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Buna karşın kurulu gücümüzün yaklaşık %75’ini oluşturan Erzin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’mizi, portföyümüzdeki yedi hidroelektrik santrali ve bir rüzgar santrali ile birlikte maksimum verimlilikte çalıştırarak yılın ilk ayında toplam elektrik üretimimizi geçen yılın aynı dönemine göre %9,5 artırdık. Böylece nakit akışımızı sürdürülebilir bir seviyede tutmayı başardık ve FAVÖK yarattık. Yılın ikinci yarısında da verimliliği ön planda tutarak ülke ekonomisi için değer yaratmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.  

  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Enerji
QUA’nın 10,2 Milyon Dolarlık GES Yatırımı Faaliyete Geçti
Enerji
Enerjisa Enerji, EBRD ile 150 milyon dolar tutarında kredi anlaşması imzaladı
Enerji
Zorlu Enerji’nin toplumsal kalkınma odaklı pro​gramı ​Zorlu Enerji Experience,​​ 3 döneminde 145 mezun verdi
Enerji
GHES ile Otellerde Enerji Tasarrufu Dönemi
Enerji
Ayedaş, İstanbul Anadolu Yakasında Bakım ve Yatırımları ile Geleceğe Yatırım Yapıyor
Enerji
Akenerji’nin altı aylık FAVÖK’ü 592 milyon TL oldu
Enerji
ENERJİ HATLARI YANGININ ARDINDAN YENİDEN ONARILIYOR
Enerji
CALL Energy’den 55 milyon dolarlık doğa dostu HES yatırımı
Enerji
Consus Enerji, 846 milyon TL gelir, 208 milyon TL FAVÖK, 72 milyon TL net kâr açıkladı
Enerji
Temmuz Ayında Elektrik Tüketiminde Rekor Artış
Enerji
OPET, elektrik tüketimini “güneş”ten karşılayacak
Enerji
Sepaş Enerji’den I-REC sertifikalı sürdürülebilirlik hamlesi: Tüm ofislerinde karbon nötr elektrik tüketimi dönemi
Enerji
JENERATÖR SANAYİSİ İÇİN TARİHİ ADIM: JENDER ve MEB İŞ BİRLİĞİ
Enerji
SOCAR Marine, Karbon Ticareti Faaliyetlerine Başladı
Enerji
CK Enerji, 62 binden fazla öğrenciyi “Enerji Okuryazarlığı” ile buluşturdu
Enerji
EKOS Electric’ten, Yeraltı Trafo Merkezleri ile Akıllı Şehirciliğe Büyük Destek
Enerji
Aksa Enerji’den Gabon’a 145 MW’lık Yeni Enerji Yatırımı
Enerji
Limitimizi Yine Aştık WWF-Türkiye’den Uyarı: “1.8 Dünya varmış gibi tüketiyoruz”
Enerji
Enerjisa Dağıtım Şirketleri kritik teknolojiyi Türkiye’ye getirdi: Temas gerilimi tespit teknolojisiyle şebeke güvenliği artıyor
Enerji
Enerjisa Enerji, 5,25 Milyar TL ile tüm zamanların en büyük reel sektör tahvil ihracını Ak Yatırım aracılığıyla gerçekleştirdi
Enerji
SIEMENS TÜRKİYE, EYÜBOĞLU EĞİTİM KURUMLARI’NA YAPTIĞI ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJESİNİ TAMAMLADI